Mokesčių bei teisės aktų aktualių pakeitimų apžvalga; Aktualiausios buhalterijos naujienos; Praktiniam darbui skirtos lentelės, schemos, analizės; MS Excel 2013 pamokėlė
IBA Naujienlaiškis Nr. 07 (357)


Stebint kai kurių teisės aktų svarstymą ir priėmimą, susidaro įspūdis, kad jų baigtis tokia nenuspėjama, jog, atrodo, net lažybų bendrovės nesiimtų vertinti. Taip IBA redakcijoje kilo diskusija, ar buhalteris – azartiška profesija. Tikriausiai jeigu būtų atliekama apklausa, kokios profesijos yra azartiškiausios, buhalterio specialybė neužimtų pačių aukščiausių vietų. Tačiau jeigu pažvelgtume giliau, azarto buhalterio darbe tikrai netrūksta. Apskaitos ir mokesčių teisės aktai parašyti taip, kad išimčių daugiau nei bendrųjų taisyklių, o straipsnių formuluotės ne visada itin aiškios. Tad mokesčių apskaičiavimas, interpretavimas ir deklaravimas tikrai sukelia azarto jausmą – kyla nemažai klausimų, nežinomybės, noras kuo greičiau išsiaiškinti naujausius pakeitimus, surasti atsakymus ir rekomendacijas. Pasikeitus kokiam nors teisės aktui, tenka į jį iš naujo įsigilinti, persitvarkyti darbus, atnaujinti buhalterinės apskaitos programas, apskaitos ir personalo dokumentus. Ir tai kartojasi ne rečiau kaip kas ketvirtį, nes mokesčiai ir apskaita – dinamiška ir nuolat kintanti sritis. Kad azartas ir teisės aktų pakeitimai atneštų ir šiek tiek smagumo, IBA kolektyvas artėjančios Buhalterių dienos proga skelbia konkursą – lažybas, susijusias su Seimo pavasario sesija. Plačiau apie žaidimą ir apie tai, kokie prizai laukia laimėtojų, skaitykite COUNT LINE naujienų skiltyje.

Kitą kartą susitiksime 2017 m. balandžio 24 d.


ĮDOMIAUSIA LEIDINYJE


• Dokumentų teikimo elektroniniu būdu taisyklės
• Socialinio draudimo numerio suteikimo taisyklės
• MS Excel 2013 pamokėlė
• Atnaujinta „Sodros“ tarifų lentelė

 
 

DĖMESIO! Nuorodų žymėjimas naujienlaiškyje:
Žaliai žymima informacija prieinama visiems naujienlaiškio gavėjams: Plačiau
Oranžine spalva žymima papildoma informacija prieinama tik IBA prenumeratoriams: Plačiau


AKTUALŪS PATARIMAI

Automatinis duomenų teikimas i.SAF


VMI informuoja, kad jau galima duomenis į i.SAF teikti pasinaudojant žiniatinklio paslauga, t. y. automatiškai perduodant registrus į VMI. Mokesčių mokėtojai iki šiol duomenis galėjo pateikti dviem būdais: pildydami duomenis i.SAF portale arba įkeldami užpildytą rinkmeną (failą). Dabar duomenis į i.SAF galima pateikti ir naudojantis žiniatinklio paslauga – automatiniu duomenų teikimo būdu.
Norėdamas pasinaudoti naująja i.SAF posistemio duomenų teikimo paslauga, mokesčių mokėtojas turėtų pritaikyti savo kompiuterines sistemas remdamasis VMI pateiktu programos aprašu, kurį galima rasti apsilankius VMI portale i.SAF žiniatinklio paslaugų specifikacija.

 

Gyventojų pajamų mokesčio permoka


Pasinaudoti pajamų mokesčio lengvatomis ir susigrąžinti pajamų mokesčio dalį gali gyventojai, kurie praėjusiais metais:

1. gavo su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusių pajamų, nuo kurių buvo išskaičiuotas (sumokėtas) pajamų mokestis, tačiau nepasinaudojo metiniu neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (toliau – metinis NPD) arba pasinaudojo ne visu šiuo dydžiu. Pavyzdžiui, dalis sumokėto pajamų mokesčio gali būti grąžinama tiems gyventojams, kurie dirbo ne visus 2016 metus, arba tiems, kuriems NPD nebuvo taikomas išmokant kiekvieno mėnesio atlyginimą.
2. gavo pajamų, apmokestinamų pajamų mokesčiu, tačiau nepasinaudojo metiniu papildomu NPD už auginamus vaikus (įvaikius, toliau – vaikai) iki 18 metų, taip pat vyresnius, besimokančius pagal bendrojo ugdymo programas. Visas abiem tėvams taikytinas metinis papildomas NPD (1 440 eurų už kiekvieną vaiką), 2016 m. pasibaigus, gali būti pritaikytas tėvų pasirinktomis proporcijomis arba jį visą gali prisitaikyti tik vienas iš tėvų.
3. per mokestinį laikotarpį patyrė Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 21 straipsnyje nurodytas išlaidas, t. y. 2016 metais mokėjo:

gyvybės draudimo įmokas pagal gyvybės draudimo sutartį, kurioje nurodyta, kad naudos gavėjas yra pats gyventojas, jo sutuoktinis, nepilnamečiai vaikai ar pilnamečiai šeimos nariai, kuriems iki pilnametystės buvo nustatytas specialus nuolatinės slaugos poreikis;
pensijų įmokas pagal pensijų kaupimo sutartį (III pakopos pensija), kurioje nurodyta, kad naudos gavėjas yra pats gyventojas, jo sutuoktinis, nepilnamečiai vaikai ar pilnamečiai šeimos nariai, kuriems iki pilnametystės buvo nustatytas;
už profesinį mokymą ir / ar studijas, kuriuos baigus įgyjama pirma atitinkama kvalifikacija, taip pat už pirmas mokslo doktorantūros bei meno aspirantūros (meno doktorantūros) studijas;
palūkanas už vieną iki 2008-12-31 paimtą kreditą (arba jo dalį) vienam gyvenamajam būstui statyti arba jam įsigyti arba už gyvenamojo būsto finansinę nuomą (lizingą).

Pajamų mokesčio permoka, priklausanti grąžinti gyventojui pagal jo iki š. m. gegužės 2 d. pateiktą 2016 m. mokestinio laikotarpio Metinę pajamų deklaraciją, grąžinama iki 2017 m. liepos 31 d., o pateikus ją po š. m. gegužės 2 d., – per 90 dienų po jos gavimo VMI dienos.

 

Kada važtaraščio duomenis privaloma pateikti VMI?


Važtaraščio rengėjas (jeigu nesusitarta kitaip, važtaraštį rengia krovinio siuntėjas) privalomai teikia važtaraščio duomenis VMI, jeigu yra atitinkamos visos šios sąlygos:

1. kroviniai pakraunami ir gabenami transporto priemonėmis tik Lietuvos teritorijoje;
2. krovinio siuntėjas ir gavėjas yra ekonominę veiklą vykdantis fizinis arba juridinis asmuo;
3. yra sukurti krovinio vežimo komerciniai santykiai. Komerciniai santykiai nėra sukurti iš esmės tik tuomet, kai krovinio siuntėjas, vežėjas ir gavėjas sutampa. Jeigu bent viena iš šalių yra kitas asmuo, laikytina, kad komerciniai santykiai buvo sukurti.

Važtaraščio duomenis i.VAZ važtaraščio rengėjas teikia ne anksčiau kaip likus 7 dienoms iki numatytos krovinio išgabenimo dienos ir ne vėliau nei važtaraštyje nurodyti krovinio išgabenimo data ir laikas.

 



VYRIAUSIOJO BUHALTERIO DARBAI


Svarbios datos


Einamieji deklaravimo darbai – balandį jų tikrai netrūks.
Visas Buhalterio kalendorius

Balandžio mėn.: 19 darbo d., 9 poilsio d., 152 d. val.
Paskutinių 3 mėn. (01–03 mėn.): 64 darbo d., 510 darbo val.
2017 m. balandžio mėn. 10-ta darbo d. yra balandžio 14 d.

Metiniai
2016 ir 2017 m. darbo kalendoriai.
 

Įdomūs ir naudingi skaičiai


Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad užsienio šalių bendrovės, teikiančios tokias el. paslaugas kaip interneto žaidimai, programėlės išmaniesiems telefonams, el. knygos, paieška įvairiose duomenų bazėse, muzikos ir filmų pardavimas internetu, el. žurnalų ir laikraščių prenumerata ir pan., 2016 m. Lietuvai deklaravo beveik 4,9 mln. eurų mokėtino PVM. Tai yra 33 proc. daugiau nei 2015 m. Naudingų skaičių lentelė
 

Naudinga nuoroda


Valstybės institucijų interneto svetainės
 

Priminimai buhalteriui


Nuo 2017-07-01

Įsigalioja Lietuvos Respublikos su nekilnojamuoju turtu susijusio kredito įstatymas. Šiame įstatyme nustatytos su nekilnojamuoju turtu susijusio kredito teikimo sąlygos ir informavimo apie šias sąlygas reikalavimai, kredito davėjo, kredito tarpininko ir tarpusavio skolinimo platformos operatoriaus pareigos.

Nuo 2017-05-01

Įsigalioja Užsieniečių teisinės padėties įstatymas. Įstatymo pakeitimai parengti atsižvelgiant į 2014 m. vasario 26 d. direktyvos 2014/36/ES dėl trečiųjų šalių piliečių atvykimo ir buvimo turint tikslą dirbti sezoniniais darbuotojais nuostatas. Pakeitimais apibrėžta sezoninio darbo sąvoka ir nustatyta, kad užsieniečiui, kuris atvyksta dirbti sezoninio darbo, leidimas dirbti sezoninį darbą išduodamas iki 6 mėnesių per 12 mėnesių laikotarpį.
 



MOKESČIAI

GYVENTOJŲ PAJAMŲ MOKESTIS


Sumokėto pajamų mokesčio dalies skyrimas paramos gavėjams ar politinėms partijoms


2017 m. kovo 13 d. buvo priimtas finansų ministro įsakymas Nr. 1K-99, kuriuo pakeistas Sumokėto gyventojų pajamų mokesčio dalies pervedimo paramos gavėjams ir (ar) politinėms partijoms tvarkos aprašas, patvirtintas Lietuvos Respublikos finansų ministro 2012 m. vasario 7 d. įsakymu Nr. 1K-046 (toliau – Aprašas). Pakeitimai įsigaliojo 2017 m. kovo 17 d. 2017 m. kovo 24 d. VMI išplatino kovo 23 d. parengtą pranešimą Nr. (18.18-31-1E)RM-8501 „Dėl finansų ministro 2012 m. vasario 7 d. įsakymo Nr. 1K-046 „Dėl sumokėto gyventojų pajamų mokesčio dalies pervedimo paramos gavėjams ir (ar) politinėms partijoms tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo“. Plačiau / IBA
 


MOKESČIŲ ADMINISTRAVIMAS


Pakeistos taksometro registravimo taisyklės


2017 m. kovo 25 d. VMI viršininkas priėmė įsakymą Nr. VA-25, kuriuo pakeitė Taksometro registravimo Valstybinėje mokesčių inspekcijoje ir jo dokumentų pildymo taisykles, patvirtintas Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko 2012 m. vasario 20 d. įsakymu Nr. VA-20 (toliau – Taisyklės). Taisyklės papildytos nauju punktu, kuris turi būti taikomas nuo 2017 m. kovo 28 d. Plačiau / IBA
 

Keitėsi Dokumentų teikimo elektroniniu būdu taisyklės


2017 m. kovo 31 d. VMI viršininkas priėmė įsakymą Nr. VA-27, kuriuo pakeitė Dokumentų teikimo elektroniniu būdu taisykles, patvirtintas VMI viršininko 2010 m. liepos 21 d. įsakymu Nr. VA-83 (toliau – Taisyklės). Taisyklių atnaujinimai įsigaliojo š. m. balandžio 1 d. Plačiau / E-TAR
 


KITI MOKESČIAI


Patvirtintos leidimo pateikti prekes muitinei priimtinoje vietoje suteikimo taisyklės


2017 m. kovo 22 d. Muitinės departamento generalinis direktorius priėmė įsakymą Nr. 1B-229, kuriuo patvirtino naują teisės aktą – Leidimo (sutikimo) prekių turėtojui pateikti prekes muitinei priimtinoje vietoje suteikimo taisykles (toliau – Taisyklės). Taisyklės įsigaliojo š. m. kovo 25 d.
Muitinės deklaracija priimama (jei neturi kitų trūkumų), kai joje deklaruojamos prekės pateiktos teritorinėje muitinės įstaigoje, muitinės nustatytoje prekių pateikimo vietoje arba muitinei priimtinoje prekių pateikimo vietoje. Pateikti prekes muitinei priimtinoje vietoje galima tik turint muitinės išduotą leidimą.
Plačiau / E-TAR

 


RENGINIAI BUHALTERIUI


Pelno mokesčio naujovės,
ypatumai ir praktiniai sprendimai

 

Buhalterio darbą keičiančių teisės aktų ir išaiškinimų taikymas 2017–2018 m. Naujas i.MAS diegimo etapas ir mokestinių ginčų prevencija
Akcija!

 

Darbo užmokesčio, suminės darbo
laiko apskaitos naujovės ir
naujojo Darbo kodekso
taikymas nuo 2017-07-01

 

Lektorė: A. Gaudutytė

Lektoriai: A. Kapitanovas,
R. Stravinskaitė, M. Mikalopas,
M. Kapočius, D. Jotka

Lektoriai: J. Navikienė,
M. Mikalopas


SODRA

Keitėsi asmens socialinio draudimo numerio suteikimo taisyklės


2017 m. balandžio 3 d. „Sodros“ direktorius priėmė įsakymą Nr. V-165, kuriuo pakeitė Asmens socialinio draudimo numerio suteikimo taisykles, patvirtintas „Sodros“ direktoriaus 2014 m. gegužės 2 d. įsakymu Nr. V-277 (toliau – Taisyklės). Pakeitimai įsigaliojo š. m. balandžio 5 d. Plačiau / IBA
 


TEISMŲ PRAKTIKA

Žala, padaryta Valstybinio socialinio draudimo fondui


Ieškovas Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius kreipėsi su ieškiniu, prašė priteisti iš atsakovo 1 026,28 Eur išmokėtos nedarbo socialinio draudimo išmokos permokos. Ieškinį ieškovas grindė tuo, kad atsakovas pateikė VSDFV Vilniaus skyriui elektroninį pranešimą apie apdraustosios atsakovo darbuotojos socialinio draudimo pabaigą.
Plačiau

 


INSTITUCIJŲ PRANEŠIMAI

VALSTYBINĖ MOKESČIŲ INSPEKCIJA


PVM sąskaitas faktūras teikti bus paprasčiau Plačiau
Pajūrio metalo gaminių įmonėje – „vokeliai“ ir 7 nelegalai Plačiau
Interneto žaidimai, e. prekyba, muzika internetu ir kiti lietuvių pomėgiai generuoja solidų PVM į šalies biudžetą
Plačiau

 

FINANSŲ MINISTERIJA


Vyriausybei – siūlymai dėl „Fintech“ plėtros Plačiau
Dviejų mėnesių centrinės valdžios sektoriaus perteklius – 47,5 mln. eurų Plačiau
Šešis dešimtmečius gyvuojančio fondo investicijos pasiekė 1,2 mln. gyventojų Lietuvoje Plačiau
Finansų ministerija inicijuos Vidaus kontrolės ir vidaus audito įstatymo pakeitimus
Plačiau
Finansų rinkai ministras žada skrydį Plačiau

 

SODRA


Po Trišalės tarybos susitarimų pataisytas Darbo kodeksas teikiamas derinti Plačiau
Ilgalaikė PSD įmokų skola sumažėjo beveik 11 mln. eurų Plačiau
„Sodros“ biudžetas: metų pradžioje – geros naujienos
Plačiau

 


SPAUDA

 

 

 

 

1. GPM permokos su PSD nepriemoka jau neįskaitysi
2. PVM sąskaitas VMI galima bus pateikti automatiškai
3. Pensijų sistemos, mokestiniai pokyčiai pagal Jakeliūną ir Lazutką

 

1. Tik pavieniai darbdaviai Lietuvoje rūpinasi, kad jų darbuotojai pensijoje neskurstų
2. Didesni bankų mokesčiai užgriuvo ir verslą – ypač pabrango nieko neveikimas
3.
Siūloma didinti dirbančiųjų su darbo kvitais skaičių

 

1. Tapo aišku, kada galėsite dalyvauti kasos kvitų loterijoje
2. S. Jakeliūnas: rudenį Seimas imsis mokesčių reformos
3.
Europoje bedarbystė sumažėjo, o Lietuvoje ūgtelėjo trečią mėnesį iš eilės

 

1. V. Šapoka: perteklinio biudžeto galima tikėtis ir ateityje
2. B. Gruževskis: šiandien samdomo darbo aukso amžius
3.
Seime – pasiūlymai keisti mokesčius mažiausiai uždirbantiems

 
 
 
 

PRAKTINIAM DARBUI

Valstybinio socialinio draudimo įmokų tarifai nuo 2017-01-01 ir nuo 2017-07-01


Nuo 2017 m. liepos 1 d. įsigaliojant pakeistoms Valstybinio socialinio draudimo įstatymo nuostatoms, atnaujinome „Sodros“ tarifų lentelę. Joje pateikiami tarifai, galiojantys nuo 2017-01-01 ir nuo 2017-07-01. Plačiau
 

Naujausi IBA klausimai–atsakymai


1. Ar pirkimai iš Europos Sąjungos turi būti registruojami gaunamų PVM sąskaitų faktūrų registre kartu su lietuviškomis PVM sąskaitomis faktūromis? Plačiau
2. Taksi vairuotojas mūsų darbuotojui davė pinigų priėmimo kvitą. Ar šio dokumento pakanka pelno mokesčio tikslais, norint taksi išlaidas priskirti leidžiamiems atskaitymams? Plačiau
3. Vienam iš tėvų išėjus vaiko priežiūros atostogų, ar kitas iš tėvų gali būti draudžiamas privalomuoju sveikatos draudimu kaip vienas iš tėvų, auginantis vaiką iki 8 metų? Plačiau
4. Nuo kokių pajamų reikia išskaičiuoti 2 proc. papildomą pensijų įmoką?
Plačiau
5. Ar būtina pildyti kelionės lapus?
Plačiau

 

Elektroninis deklaravimas

VMI:


FR0471 – Gyventojams išmokėtų išmokų, pagal mokesčio mokėjimo tvarką priskiriamų B klasės pajamoms, pažyma (atnaujinta 2017-03-28)
GPM308 – Metinė pajamų deklaracija (atnaujinta 2017-03-27)
PLN204N – Metinė pelno mokesčio deklaracija (pildo pelno nesiekiantys ribotos civilinės atsakomybės juridiniai asmenys)
Visos VMI
formos

 SODRA:

„Sodros“ formos ir šablonai

 STD:

Statistikos departamento ataskaitų formų puslapis


IŠMOK PATS

MS Excel 2013 pamokėlė Nr. 11 „Funkcijos INDEX ir MATCH“


Paieškos funkcijų įvairovė leidžia pasirinkti patogiausią ir užduočiai atlikti tinkamiausią funkciją. Praėjusioje pamokėlėje aptarėme populiariausią paieškos funkciją VLOOKUP, kurią pritaikius iš lentelių pateikiami duomenys pagal įvestą paieškos vertę. Tačiau pažengę Excel skaičiuoklės vartotojai pripažįsta, jog vis dėlto ji nėra pati lanksčiausia ir daugiausia galimybių suteikianti funkcija. Plačiau


 


COUNT LINE NAUJIENOS


Kviečiame visus dalyvauti artėjančiai Buhalterių dienai skirtame konkurse ir laimėti kvietimą apsilankyti COUNT LINE organizuojamame vienos dienos seminare!

Paruošėme 7 klausimus, susijusius su Seimo darbo rezultatais pavasario sesijos metu, darančiais įtaką ir buhalterių darbui. Kiekvienam atsakymo variantui, priklausomai nuo baigties tikimybės, skiriamas skirtingas taškų skaičius. Taškai skiriami tik tuo atveju, jei pasirinktas atsakymo variantas įvyksta iki gegužės 8 d. Trys daugiausiai taškų surinkę dalyviai laimės firmines COUNT LINE užrašų knygutes, o pirmosios vietos laimėtoją taip pat apdovanosime kvietimu apsilankyti bet kuriame COUNT LINE organizuojamame vienos dienos seminare. Pateikti savo spėjimus galite iki balandžio 14 d. 20 val., o nugalėtojus paskelbsime 9-ajame IBA naujienlaiškio numeryje – gegužės 8 d.

Seimo darbą stebėsime visą mėnesį ir tarpinius Jūsų spėjimų rezultatus skelbsime tiek IBA naujienlaiškyje, tiek ir COUNT LINE „Facebook“ paskyroje.



 


BUHALTERIO LAISVALAIKIS

Ar žinote, kad...
... Visos ypatingos datos, šventinės dienos ir ilgieji savaitgaliai kalendoriuje žymimi raudona spalva. Buityje tokios dienos vadinamos „raudonomis dienomis“, lygiai taip pat ir angliakalbėse šalyse – „red letter days“. Ar žinote – kodėl? Sunku paaiškinti priežastį, bet daugelis, išgirdę šį klausimą, automatiškai tokį datų žymėjimo būdą susieja su viduramžiais. Iš tiesų, tai kur kas ilgesnę istoriją turintis reiškinys.
Raudonu rašalu reikšmingos datos buvo žymimos dar senovės Romoje. Tokiu pat rašalu buvo pabraukiamos ir reikšmingos dokumentų teksto vietos. Visai kaip šiandien.
Tačiau šis reiškinys plito ir pasaulį užkariavo palengva, o ne iš karto. Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose toks datų arba svarbių faktų žymėjimo būdas minimas tik 1387 m., tačiau manoma, kad nuo Romos imperijos laikų buvo naudojamas nepertraukiamai.

Vėliau pasirodė Bendrųjų maldų knyga (1549) – joje buvo ir kalendorius, kuriame visos šventos dienos buvo pažymėtos raudona spalva. Ilgus viduramžių šimtmečius datų žymėjimas raudona spalva buvo išskirtinai siejamas tik su religijai svarbiomis datomis ir aptinkamas tik religiniuose tekstuose.
Tiesa, viduramžiais rankomis perrašomose knygose raudonas rašalas dar buvo naudojamas ir naujo puslapio pirmo žodžio stilizuotai raidei užrašyti. Tačiau vėliau šis reiškinys atėjo ir į sekuliarų pasaulį. Pirmą kartą tai užfiksuota vienos britų ponios laiškuose XVII amžiuje.
Įdomu, kad ši tradicija išlieka ir šiandien. O kai kur ji net labai svarbi. Pavyzdžiui, Anglijoje „raudonos dienos“ reiškia ne tik kalendoriuje pažymėtas dienas, bet esant svarbioms datoms net ir teisėjai vilki raudonos spalvos apdarus.

 



 


Posakis
„Jei Tu apsimetinėji, kad dirbi, kodėl stebiesi, kai darbdavys ima apsimetinėti, kad tau moka?“


Anekdotas
Moterų žodynas:
Taip = Ne
Ne = Taip
Galbūt = Ne
Aš neteisi = Tu dar pasigailėsi
Mums reikia = Aš noriu
Spręsk pats = Teisingas sprendimas akivaizdus
Daryk ką nori = Vėliau tu už tai dar sumokėsi
Mums reikia pasikalbėti = Man reikia pasiguosti
Žinoma, tęsk = Aš nenoriu, kad tu tai darytum
Aš nesuirzusi = Žinoma, aš suirzusi!

 





Visus šiame naujienlaiškyje paminėtus teisės aktus Jūs galite rasti
IBA.
IBA informacija prieinama tik registruotiems vartotojams.
Gerbiamas prenumeratoriau, Jūs gavote šį naujienlaiškį, nes jį esate užsiprenumeravęs kaip IBA vartotojas.