Mokesčių bei teisės aktų aktualių pakeitimų apžvalga; Aktualiausios buhalterijos naujienos; Praktiniam darbui skirtos lentelės, schemos, analizės; MS Excel pamokėlė
IBA Naujienlaiškis Nr. 10 (360)


Pastaruoju metu peržvelgus žiniasklaidoje vyraujančias naujienas – įspūdžiai tikrai ne itin kokie: terorizmas, kibernetinės atakos, politiniai nesutarimai, kariniai konfliktai, ginklavimosi varžybos, socialinė atskirtis... Sąrašą galėtume tęsti ir tęsti. Tokios neigiamos naujienos IBA redakcijoje sukėlė diskusiją – kas gi būtų, jeigu pasaulį valdytų buhalteriai ir būtent jie priimtų svarbiausius sprendimus. Turbūt galime sutikti, kad valstybių finansai būtų sutvarkyti, o biudžetai subalansuoti, į kartais chaotiškas finansų rinkas būtų įvesta tvarka ir stabilumas. O kadangi buhalteriai yra ne tik taikūs, bet ir racionalūs žmonės, tai tikrai išvengtume ir įvairių bereikšmių konfliktų. Žinoma, negalime pamiršti ir mokesčių. Mokesčių administravimo, deklaravimo ir apskaičiavimo sistema būtų patogi ir paprasta. Ir paprasta nereiškia, kad neefektyvi. Viskas atrodo kone idealu, kad IBA redakcijai net kilo mintis – galbūt vertėtų įkurti Buhalterių partiją?.. Tačiau bent iki kitų rinkimų dar reikės dirbti pagal galiojančius ir dabartinės valdžios priimamus teisės aktus. Tad apie naujausius Seimo priimtus pakeitimus, būsimą mokesčių reformą ir principines naujojo Darbo kodekso nuostatas, aktualias buhalteriams, kviečiame sužinoti liepos mėn. seminare, kurį ves A. Kapitanovas ir M. Mikalopas.

Kitą kartą susitiksime 2017 m. birželio 5 d.


ĮDOMIAUSIA LEIDINYJE


• Atnaujintas PMĮ komentaras
• Žemės mokesčio apskaičiavimas
• MS Excel pamokėlė
• Garantinis fondas

 
 

DĖMESIO! Nuorodų žymėjimas naujienlaiškyje:
Žaliai žymima informacija prieinama visiems naujienlaiškio gavėjams: Plačiau
Oranžine spalva žymima papildoma informacija prieinama tik IBA prenumeratoriams: Plačiau


AKTUALŪS PATARIMAI

Kada nekilnojamojo turto pagal prigimtį pardavimas apmokestinamas PVM?


Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 32 straipsnis numato, kad PVM neapmokestinamas pastatų, statinių ar jų dalių pardavimas (ar kitoks perdavimas), kai asmuo, kuriam daiktas perduodamas (arba trečioji šalis) įgyja teisę disponuoti juo kaip savininkas (t. y. kai asmuo gali valdyti, naudoti turtą, juo disponuoti ir asmens turimų teisių į daiktą nevaržo jokie papildomi ribojimai). Ši nuostata negalioja tais atvejais, kai parduodamas naujas pastatas ar statinys (ar jų dalis). Pastatas ar statinys laikomas nauju tol, kol jis nėra visiškai baigtas, taip pat ir 24 mėnesius po jo užbaigimo arba esminio pagerinimo.
Atitinkamai, žemės pardavimas (ar kitoks perdavimas), kai asmuo, kuriam žemė perduota (arba trečioji šalis) įgyja teisę disponuoti ja kaip savininkas, taip pat nėra apmokestinamas PVM. PVM vis dėlto reikės apskaičiuoti ir sumokėti, jeigu žemė perduodama kartu su naujais pastatais ar statiniais arba buvo parduota statyboms skirta žemė.

 

Draudimo įmokų priskyrimas leidžiamiems atskaitymams


Įmonės mokamos turto, civilinės atsakomybės, gyvybės draudimo ar draudimo nuo nelaimingų atsitikimų įmokos gali būti priskiriamos leidžiamiems atskaitymams, jeigu tokios įmokos gali būti priskirtos vienai iš žemiau pateiktų kategorijų:

1. Įmokos yra būtinos įmonės pajamoms uždirbti ar ekonominei naudai gauti. Pavyzdžiui, teisės aktai numato, kad įmonė, norėdama vykdyti konkrečią veiklą, privalo apdrausti savo civilinę atsakomybę. Tokiu atveju mokamos įmokos bus laikomos leidžiamais atskaitymais.

2. Mokamos įmokos yra įmonės išlaidos darbuotojų naudai. Pelno mokesčio įstatymas leidžia atskaityti išlaidas, patirtas darbuotojų naudai, jeigu ji nėra gyventojų pajamų mokesčio objektas. Taigi, jeigu įmonė gyvybės draudimu arba draudimu dėl nelaimingų atsitikimų apdraudžia savo darbuotojus (naudos gavėjas turėtų būti darbuotojas), mokamas įmokas ji gali atskaityti iš pajamų. Atskaityti galima ne daugiau kaip 5 proc. per mokestinį laikotarpį darbuotojams apskaičiuoto darbo užmokesčio sumos.

 

Kas gali įsigyti gazolių, skirtų naudoti žemės ūkyje?


Gazolių (žymėtų degalų) turi teisę įsigyti asmenys, kurie vykdo žemės ūkio veiklą ir yra deklaravę vieną iš žemiau nurodytų duomenų (pagal juos apskaičiuojamas leistinų gazolių (žymėtų degalų) kiekis):

• Žemės ūkio naudmenų plotą;
• Grybų plotą;
• Vidutinį sutartinių gyvulių, paukščių ar kitų gyvūnų skaičių;
• Vidutinį bičių šeimų skaičių;
• Plotą, kuriame auginamos sraigės;
• Plotą, kuriame auginami sliekai.

Lengvatiniu tarifu gazolių (žymėtų degalų) galima įsigyti tik turint leidimą. Leidimai parengiami automatizuotai, pagal Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrui pateiktą informaciją. Papildomai kreiptis ar teikti prašymų dėl leidimų išdavimo nereikia. Leidimus galima atsispausdinti savarankiškai, prisijungus prie Mano VMI.

 



VYRIAUSIOJO BUHALTERIO DARBAI


Svarbios datos


Deklaruojame ir mokame PVM.
Visas Buhalterio kalendorius

Gegužės mėn.: 22 darbo d., 7 poilsio d., 176 d. val.
Birželio mėn.: 22 darbo d., 7 poilsio d., 175 d. val.
Paskutinių 3 mėn. (02–04 mėn.): 61 darbo d., 486 darbo val.
Paskutinių 3 mėn. (03–05 mėn.): 64 darbo d., 511 darbo val.
2017 m. gegužės mėn. 10-ta darbo d. yra gegužės 15 d.
2017 m. birželio mėn. 10-ta darbo d. yra birželio 14 d.

Metiniai
2016 ir 2017 m. darbo kalendoriai.
 

Įdomūs ir naudingi skaičiai


Europos Komisijos (EK) paskelbtose pavasario makroekonominėse prognozėse numatoma, kad Lietuvos ekonomika augs sparčiau, nei prognozuota vasarį – šiemet 2,9 proc. ir 3,1 proc. 2018 m. Tai labiausiai lems Europos Sąjungos (ES) fondų poveikis ir stiprėjantis eksportas.
Valdžios sektoriaus deficitas, remiantis EK prognozėmis, 2017 m. dėl įgyvendinamų struktūrinių reformų sudarys 0,4 proc. BVP, o 2018-aisiais šis rodiklis sieks 0,2 proc. BVP.
Be to, prognozuojama, kad nedarbas šalyje ir toliau mažės – nuo 7,6 proc. šiemet iki 7,2 proc. 2018-aisiais, o darbo užmokestis vienam darbuotojui šiemet augs 5,1 proc., 2018 metais – 5,6 proc.
Savo ruožtu, EK pabrėžia, kad infliacija šiemet sieks 2,8 proc. lėtindama realių disponuojamųjų pajamų augimą ir mažindama privatų vartojimą, tačiau 2018 m. prognozuojamas kainų augimas sulėtės iki 2 proc.
Naudingų skaičių lentelė

 

Naudinga nuoroda


Darbuotojų mainų programa „MobiliseSME“
 

Priminimai buhalteriui


Nuo 2017-07-01

Įsigalioja naujos redakcijos Lietuvos Respublikos darbo kodeksas. Įsigaliojus šiam įstatymui keisis visų darbo sutarčių, darbo laiko, poilsio laiko, papildomų susitarimų, priėmimo ir atleidimo iš darbo tvarka. Kiekviena įmonė priklausomai nuo darbuotojų skaičiaus privalės pasirengti ir nuo liepos 1 d. pradėti taikyti atlyginimų sistemas, lygių galimybių užtikrinimo tvarką ir informacinių technologijų naudojimo tvarką.

Nuo 2017-07-01

Numatyta 1 procentiniu punktu mažinti pensijų draudimo įmokos tarifą. 2017 metais sumažinus pensijų įmokos tarifą, 0,5 proc. bus didinamas nedarbo socialinio draudimo įmokos tarifas, o nuo 2017 m. liepos 1 d. turėtų pradėti veikti Ilgalaikio darbo išmokų fondas, iš kurio bus mokamos išeitinės išmokos darbo netekusiems asmenims. Šioms išmokoms finansuoti numatytas 0,5 proc. įmokų tarifas. Bendra mokestinė našta darbdaviams 2017 metais lieka ta pati.
 


MOKESČIAI

PELNO MOKESTIS


Atnaujintas Pelno mokesčio įstatymo komentaras


2017 m. balandžio 25 d. VMI išplatino savo tos pačios dienos pranešimą Nr. (32.42-31-1E)RM-12527 „Dėl Lietuvos Respublikos pelno mokesčio įstatymo 57 straipsnio apibendrinto paaiškinimo (komentaro) pakeitimo (papildymo)“.
Komentare atnaujintas įmonių, kurios savo apskaitą tvarko ir finansines ataskaitas sudaro vadovaudamosi tarptautiniais apskaitos standartais, reguliavimas.
Plačiau / IBA

 

Keitėsi Dividendų pelno mokesčio deklaracijos FR0640 formos pildymo taisyklės


2017 m. gegužės 9 d. VMI viršininkas priėmė įsakymą Nr. VA-38, kuriuo pakeitė Dividendų pelno mokesčio deklaracijos FR0640 formos, jos priedų pildymo ir teikimo taisykles, patvirtintas Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko 2004 m. gegužės 20 d. įsakymu Nr. VA-101 (toliau – Taisyklės). Pakeitimas įsigaliojo 2017 m. gegužės 10 d. Plačiau / IBA
 


MOKESČIŲ ADMINISTRAVIMAS


Patvirtintos naujos fizinių asmenų registravimo Mokesčių mokėtojų registre taisyklės


2017 m. gegužės 8 d. VMI viršininkas priėmė įsakymą Nr. VA-37, kuriuo pakeitė ir nauja redakcija išdėstė Fizinių asmenų įregistravimo į Mokesčių mokėtojų registrą / išregistravimo iš Mokesčių mokėtojų registro taisykles, patvirtintas VMI viršininko 2013 m. birželio 25 d. įsakymu Nr. VA-36 (toliau – Taisyklės). Nauja Taisyklių redakcija įsigaliojo ir turi būti taikoma nuo 2017 m. gegužės 10 d. Plačiau / IBA
 


KITI MOKESČIAI


Patvirtinta nauja mokesčio už aplinkos teršimą lengvata


2017 m. balandžio 27 d. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė įstatymą Nr. XIII-321, kuriuo pakeitė Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymą (Nr. VIII-1183). Naujoji lengvata įsigalios 2018 m. sausio 1 d. Plačiau / IBA
 

Dėl 2017 ir 2018 m. žemės mokesčio apskaičiavimo


2017 m. gegužės 8 d. VMI išplatino savo 2017 m. gegužės 5 d. pranešimą Nr. (32.42-31-1E)RM-14251 „Dėl 2017 ir 2018 m. žemės mokesčio apskaičiavimo“. Raštu VMI informuoja apie žemės mokesčio apskaičiavimo pokyčius.
Rašte primenama, kad 2018 m. žemės mokestis bus skaičiuojamas pagal naujas mokestines vertes.
Plačiau / IBA

 


RENGINIAI BUHALTERIUI


Darbo teisės reforma nuo 2017-07-01: darbo sutartys, privalomos tvarkos ir darbo santykių įgyvendinimas
DOVANA!

 

Seimo sesijai pasibaigus:
darbo teisės pertvarka
buhalteriams, nauji VSD tarifai ir
mokesčių pakeitimai

AKCIJA!

 

Seminarų ciklas Palangoje
AKCIJA!

 

Lektoriai: V. Mačiulaitis,
T. Bagdanskis, M. Mikalopas

Lektoriai: A. Kapitanovas,
M. Mikalopas

Lektoriai: A. Kapitanovas,
J. Navikienė, G. Černius,
D. Jotka, J. Lipavičius


SODRA

Atnaujinta ES socialinės apsaugos sistemų koordinavimo tvarka


2017 m. gegužės 5 d. „Sodros“ direktorius priėmė įsakymą Nr. V-220, kuriuo pakeitė savo ankstesnį 2010 m. birželio 8 d. įsakymą Nr. V-253 ir šiuo įsakymu patvirtintą Europos Sąjungos socialinės apsaugos sistemų koordinavimo reglamentų nuostatų, susijusių su taikytinos teisės nustatymu, įgyvendinimo tvarkos aprašą (toliau – Aprašas).
Pakeitimu išplėstas Aprašo taikymas. Ankstesnė tvarka numatė, kad Aprašas taikomas išduodant A1 pažymėjimus Lietuvos Respublikos draudėjams ir apdraustiesiems – ES valstybių narių, EEE valstybių ir Šveicarijos Konfederacijos piliečiams, asmenims be pilietybės ir pabėgėliams. Nuo šiol Aprašas taikomas taip pat nurodytų asmenų šeimos nariams.
Plačiau / E-TAR

 


ĮMONIŲ VEIKLA

Patvirtintos naujos duomenų apie įmonės bankroto ir restruktūrizavimo procesus teikimo ir skelbimo taisyklės


2017 m. kovo 31 d. Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos direktorius priėmė įsakymą Nr. V4-44, kuriuo patvirtino Duomenų apie įmonės bankroto procesą teikimo ir skelbimo taisykles (toliau – Bankroto proceso taisyklės) ir Duomenų apie įmonės restruktūrizavimo procesą teikimo ir skelbimo taisykles (toliau – Restruktūrizavimo proceso taisyklės). Įsakymu taip pat netekusiu galios pripažintas tuos pačius santykius reguliavęs ankstesnis teisės aktas – Įmonių bankroto valdymo departamento prie Ūkio ministerijos direktoriaus 2012 m. vasario 29 d. įsakymas Nr. V-17. Naujosios Taisyklės įsigaliojo 2017 m. gegužės 4 d. Plačiau / E-TAR
 

Keitėsi paramos teikimo ir gavimo formų pildymo reikalavimai


2017 m. gegužės 12 d. VMI viršininkas priėmė įsakymą Nr. VA-40, kuriuo pakeitė savo ankstesnį 2003 m. balandžio 10 d. įsakymą Nr. V-103. Taip buvo pakeistos Paramos teikimo metinės ataskaitos FR0477 formos bei Paramos gavimo metinės ataskaitos FR0478 formos užpildymo taisyklės (toliau – Taisyklės) ir patvirtinta nauja Paramos gavimo ir panaudojimo metinės ataskaitos FR0478 formos (toliau – FR0478 forma) 3 versija. Naujieji pakeitimai taikomi nuo š. m. gegužės 16 d. Plačiau / E-TAR
 

Patvirtinta nauja Viešųjų pirkimų įstatymo redakcija


2017 m. gegužės 2 d. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė įstatymą Nr. XIII-327, kuriuo pakeitė ir nauja redakcija išdėstė Viešųjų pirkimų įstatymą Nr. I-1491. Naujasis įstatymas įsigalios 2017 m. liepos 1 d.
Visi viešieji pirkimai suskirstyti atsižvelgiant į tam tikras ribas, pagal kurias nustatomi skirtingi reikalavimai.
Plačiau / E-TAR

 


TEISMŲ PRAKTIKA

Mokesčio už aplinkos teršimą iš mobilių taršos šaltinių ir pakuotės atliekomis apskaičiavimas ir deklaravimas


Mokesčių administratorius atliko pareiškėjo mokestinį planinį mokesčio už aplinkos teršimą iš mobilių taršos šaltinių ir pakuotės atliekomis apskaičiavimo ir deklaravimo teisingumo patikrinimą ir surašė patikrinimo aktą, kuriame nurodoma, kad pareiškėjas nedeklaravo ir nesumokėjo mokesčio už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis už atskirus mokestinius laikotarpius. Plačiau
 



INSTITUCIJŲ PRANEŠIMAI

VALSTYBINĖ MOKESČIŲ INSPEKCIJA


Priminimai nekilnojamojo turto, kurio vertė viršija 220 tūkst. eurų, savininkams deklaruoti ir sumokėti nekilnojamojo turto mokestį Plačiau
Kitą savaitę – intensyvus institucijų dėmesys krovinių pervežėjams
Plačiau

 

FINANSŲ MINISTERIJA


Finansų ministras: „Lietuva privalo sukti inovacijų keliu“ Plačiau
Biudžeto pajamų planas ir toliau vykdomas Plačiau
Daugiabučių renovacijai Lietuvoje – 50 mln. eurų ERPB paskola
Plačiau

Europos Komisija pagerino prognozes Lietuvai Plačiau

 

SODRA


Vaiko priežiūros išmokos bus mokamos anksčiau Plačiau
Lietuvoje prasidėjo akcija „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“: „Vogti iš valstybės – tas pats, kaip iš mamos kišenės“ Plačiau
Kas būtų, jeigu būtų: ką būtų galima nuveikti su daugiau nei 114 mln. eurų?
Plačiau

 


SPAUDA

 

 

 

 

1. PVM surinkimas pasiekia tikslą
2. Krizė dar nesibaigė, pasikeitė tik jos forma
3. Pajamų natūra žemėlapis – pasitikrinkite, ar sumokėjote mokesčius
4.
Ar sprendimas nemokėti mokesčių gali būti laikomas normalia verslo rizika?

 

1. S. Skvernelis sako, kad nepritartų Darbo kodekso įsigaliojimo nukėlimui
2. Valstybės ir savivaldybių įmonių pelno įmokas susies su nuosavo kapitalo grąža
3.
Nuo liepos minimaliąją algą turėtų gauti tik nekvalifikuoti darbuotojai

 

1. Mokestinė reforma Lietuvoje: kokie planai valdančiųjų galvose?
2. „SEB“ analitikas: daugelyje Lietuvos regionų nedarbas nebėra problema
3.
V. Žukauskas: net ir grynųjų draudimas neišrautų šešėlio

 

1. Nedeklaruota beveik 2 mln. eurų vertės nekilnojamojo turto
2. Ketinama pradėti kaupti „Sodros“ rezervą pensijoms ir kitoms išmokoms mokėti
3.
Planai nuo kitų metų: daugiau pinigų turintiems vaikų ir mažai uždirbantiems

 
 
 
 

PRAKTINIAM DARBUI

Garantinio fondo įmokų mokėjimas ir administravimas


Kaip dalis socialinio modelio buvo pakeistas Garantinio fondo reglamentavimas. Susistemintose lentelėse pateikiame, kokie pakeitimai buvo atlikti Garantinio fondo įmokų mokėjimo ir jų administravimo srityje. Plačiau
 

Naujausi IBA klausimai–atsakymai


1. Ar reikia draudimo polisus registruoti Gaunamų PVM sąskaitų registre? Plačiau
2. Ar reikia teikti duomenis į Elektroninių važtaraščių posistemį (toliau – i.VAZ) tokiu atveju, kai krovinys gabenamas ne su važtaraščiu, o su PVM sąskaita faktūra, kuri papildyta važtaraščio rekvizitais? Plačiau
3. Aš jau kelerius metus įsigyju prekybos verslo liudijimą ir prekiauju vaisiais ir daržovėmis. Žmona nusprendė taip pat įsigyti prekybos verslo liudijimą prekybai gėlėmis. Ar 45 000 Eur registravimosi PVM mokėtoju riba bus skaičiuojama mums bendrai? Plačiau
4. Šiuo metu dėl paimto būsto kredito kiekvienais metais susigrąžinu dalį sumokėto gyventojų pajamų mokesčio. Dėl šeimos pagausėjimo planuoju būstą parduoti ir už tą pačią paskolą (jos sumos nedidindamas) įsigyti kitą didesnį būstą (kitą dalį įsigyjamo būsto kainos finansuosiu iš savo nuosavų lėšų). Ar ir toliau galėsiu susigrąžinti dalį gyventojų pajamų mokesčio?
Plačiau
5. Įmonė priskaičiavo PVM privatiems poreikiams ir išrašė sau PVM sąskaitą faktūrą. Ar reikia ją įtraukti į Išrašomų PVM sąskaitų faktūrų registrą?
Plačiau

 

Elektroninis deklaravimas

VMI:


FR0573 – Metinė A klasės išmokų, nuo jų išskaičiuoto ir sumokėto pajamų mokesčio deklaracija (atnaujinta 2017-05-09)
Visos VMI formos

 SODRA:

„Sodros“ formos ir šablonai

 STD:

Statistikos departamento ataskaitų formų puslapis


IŠMOK PATS

MS Excel pamokėlė Nr. 12 „Sąlyginio formatavimo funkcija“


Sąlyginio formatavimo funkcija suteikia galimybę atlikti duomenų stebėjimą, aktualią informaciją vizualiai išskiriant duomenų lentelėje pagal konkrečią sąlygą. Kitaip tariant, nurodžius sąlygą, ją atitinkantys langeliai pakeičia formatą ir pasidaro aiškiai matomi. Plačiau


 


COUNT LINE NAUJIENOS


Praeitą penktadienį buvo minima Tarptautinė buhalterių diena, kurią COUNT LINE paminėti šiemet kvietė į Druskininkus.

Renginio metu buhalterius su profesine švente sveikino bei naujovėmis ir savo rekomendacijomis dalijosi vieni geriausių mokesčių ir apskaitos specialistų. O šventinį renginį vainikavo ir gausybę teigiamų emocijų suteikė magiškas iliuzionisto Antono Lavrentjevo pasirodymas.

Nuoširdžiai dėkojame dalyviams už geras emocijas ir šypsenas bei dalijamės renginio akimirkomis:



 


BUHALTERIO LAISVALAIKIS

Ar žinote, kad...
... Bazinių pajamų eksperimentas Suomijoje įsivažiavo. Absoliučių pajamų projekto bandymas parodė, kad bedarbių streso lygis gerokai sumažėja, rašoma „The Independent“. Pasak Suomijos socialinio draudimo agentūros atstovės Marjukkos Turunen, tai „gerokai pagerino žmonių psichinės sveikatos būklę“.
Analogų pasaulyje beveik neturinti programa Suomijoje susilaukė didžiulio žiniasklaidos dėmesio. Pirmieji Europoje jie šiais metais atsirinko 2 000 žmonių šalyje, kurie dvejus metus gaus po 560 eurų kiekvieną mėnesį. Lėšų gavėjai neturi pranešti, ar jie siekia įsidarbinti, taip pat jiems nereikia aiškinti, kur tas lėšas išleis. Šie pinigai yra išskaičiuojami iš bet kokių kitų valstybės mokamų lėšų, kurias jie gauna.
Lietuviškos SODROS atitikmens Suomijoje KELA atstovė Marjukka Turunen pareiškė, kad, be to, jog sumažino iki minimumo biurokratijos poreikį, mažina ir efektyviai kovoja su skurdu, naujoji sistema dar turi ir tiesioginį teigiamą poveikį žmonių psichinei sveikatai.

Eksperimento metu, net jeigu jo dalyvis susiranda darbą, jis ir toliau gaus „stipendiją“, kuri turės palengvinti jo gyvenimą, kol jis įsitvirtins darbe ir panaikins baimes, kad verčiau reikėjo neieškoti darbo ir tiesiog gauti garantuotas pajamas.
Įdomiausia yra tai, kad Suomijos valdžia tokiu būdu nusprendė kovoti su ir taip dosnios bei sudėtingos socialinio aprūpinimo sistemos pagimdytu nedarbu. Centro dešiniųjų vyriausybė tokiu būdu nusprendė paveikti augantį nedarbo lygį. Praėjusių metų lapkritį daugiau nei 8 proc. suomių neturėjo darbo. Vidutinis atlyginimas Suomijos privačiame sektoriuje – 3 500 eurų per mėnesį. Šių metų balandį panašią sistemą pristatė didžiausia Kanados provincija Ontarijas. Pasak šios provincijos premjerės Kathleen Wynne, šis naujas projektas yra atsakas į šiuolaikinio pasaulio naujus iššūkius.

 



 


Posakis
„Nieko blogo, jei kartais kalbiesi su savo daiktais. Blogiau, jeigu jie pradeda atsakinėti.“


Anekdotas
– Kur dirbi?
– Niekur.
– Ką veiki?
– Nieko.
– Geras užsiėmimas…
– Taip, bet kokia konkurencija!

 





Visus šiame naujienlaiškyje paminėtus teisės aktus Jūs galite rasti
IBA.
IBA informacija prieinama tik registruotiems vartotojams.
Gerbiamas prenumeratoriau, Jūs gavote šį naujienlaiškį, nes jį esate užsiprenumeravęs kaip IBA vartotojas.