Mokesčių bei teisės aktų aktualių pakeitimų apžvalga; Aktualiausios buhalterijos naujienos; Praktiniam darbui skirtos lentelės, schemos, analizės; MS Word pamokėlė
IBA Naujienlaiškis Nr. 17 (367)

 


Prasidėjusi Seimo rudens sesija žada audringą naująjį politinį sezoną. Ir ne vien dėl to, kad vis dažniau pasigirsta kalbų apie koalicijos subyrėjimą, bet ir dėl to, kad planuojami mums visiems svarbūs mokesčių pakeitimai. O jei svarbiausi sprendimai būtų priimami esant nestabiliai politinei situacijai, tai gali būti daroma paskubomis, o vėliau galimai taisoma. Mums buhalteriams tai reikštų dvigubą darbą – prisitaikyti prie pakeitimų pakeitimų. O naujovių nusimato tikrai nemažai – jau paskelbtas GPMĮ pakeitimo projektas rodo, kad nagrinėtis reikės tikrai daug. Siūloma keisti individualios veiklos apmokestinimą, pajamų priskyrimą A ir B klasėms, NPD skaičiavimą... O plačiau apie šiuos ir kitus buhalteriams aktualius pakeitimus kviečiame sužinoti seminare, kurį ves A. Kapitanovas ir M. Mikalopas. Paskubėkite užsiregistruoti iki rugsėjo 14 d. ir dovanų gausite net 71-ą buhalterio darbe naudojamą personalo dokumentų elektroninį šabloną (Word formatu), kurių vertė 80 € + PVM.

Kitą kartą susitiksime 2017 m. rugsėjo 25 d.


ĮDOMIAUSIA LEIDINYJE


• GPM308 formos pakeitimai
• Atnaujintos Pranešimo apie pasirinkimą mokėti fiksuotą pelno mokestį rengimo ir teikimo taisyklės
• MS Word pamokėlė
• Darbo tvarkos taisyklių pavyzdinis šablonas

 
 

DĖMESIO! Nuorodų žymėjimas naujienlaiškyje:
Žaliai žymima informacija prieinama visiems naujienlaiškio gavėjams: Plačiau
Oranžine spalva žymima papildoma informacija prieinama tik IBA prenumeratoriams: Plačiau


AKTUALŪS PATARIMAI

Prekių grąžinimo registravimas i.SAF


Tuo atveju, kai pirkėjas grąžina įsigytas prekes ir pardavėjui išrašo debetinę PVM sąskaitą faktūrą prekių grąžinimui, tokia PVM sąskaita faktūra turi būti registruojama PVM sąskaitų faktūrų registre. Šią sąskaitą faktūrą pardavėjas turėtų registruoti gaunamų PVM sąskaitų faktūrų registre. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad tokios sąskaitos faktūros duomenys (apmokestinamoji vertė ir / ar PVM sumos sumažėjimas) turėtų būti nurodomi su minuso ženklu.
 

Prašymo išduoti pažymą apie gautas pajamas ir nuo jų sumokėtus mokesčius pateikimas


Nuolatinis Lietuvos gyventojas, norėdamas gauti Gautų pajamų ir nuo jų Lietuvoje sumokėto pajamų mokesčio pažymą (FR0594 forma), turi mokesčių administratoriui pateikti prašymą. Prašymas gali būti pateiktas elektroniniu būdu (prisijungus prie Mano VMI), atsiunčiant paštu kartu su asmens tapatybę patvirtinančio dokumento kopija arba tiesiogiai įteikiant AVMI.
Toks prašymas gali būti pateikiamas ne anksčiau kaip gegužės 1 d. kalendorinių metų, einančių po mokestinio laikotarpio, per kurį gautas pajamas ir išskaičiuotą pajamų mokestį gyventojas prašo nurodyti pažymoje. Taigi, jeigu asmuo nori gauti pažymą, kurioje nurodytos jo 2016 metais gautos pajamos ir sumokėtas pajamų mokestis, tokį prašymą asmuo gali pateikti ne anksčiau kaip 2017 m. gegužės 1 d.
Jeigu nuolatinis Lietuvos gyventojas mokestiniu laikotarpiu galutinai išvyksta iš Lietuvos, prašymą išduoti pažymos FR0594 formą mokesčių administratoriui jis gali pateikti, tik pateikęs gyventojo, galutinai išvykstančio iš Lietuvos, pajamų deklaraciją ir į Lietuvos Respublikos biudžetą sumokėjęs pagal GPMĮ mokėtiną pajamų mokestį.
Jeigu nuolatinis Lietuvos gyventojas gavo A klasės pajamų iš likviduoto Lietuvos vieneto, prašymą išduoti pažymos FR0594 formą mokesčių administratoriui jis gali pateikti ne anksčiau kaip po 30 dienų nuo tokio likviduoto vieneto išregistravimo iš Juridinių asmenų registro.
Nuo 2017-01-02 mokesčių administratoriui teikdami prašymą išduoti pažymos FR0594 formą, joje gyventojai pažymi, ar pageidauja, kad pažymos FR0594 formoje kartu su mokestinio laikotarpio apmokestinamosiomis pajamomis būtų nurodytos ir neapmokestinamosios pajamos.

 

Fiksuotas pelno mokesčio tarifas


Laivybos vienetas gali pasirinkti mokėti fiksuotą pelno mokestį, jeigu visą mokestinį laikotarpį vienetas atitinka šiuos kriterijus:

1. Laivybos vienetas valdo arba naudoja jūrų laivus, kurie naudojami tarptautiniam vežimui jūrų laivais arba tarptautiniam vežimui jūrų laivais ir su juo tiesiogiai susijusiai veiklai ir plaukioja su Lietuvos Respublikos arba kitos Europos ekonominės erdvės valstybės vėliava.
2. Laivybos vieneto nuosavybės teise valdomų jūrų laivų naudingoji talpa yra ne mažesnė kaip 10 proc. laivybos vieneto visų valdomų jūrų laivų naudingosios talpos.
3. Laivybos vieneto pagal frachtavimo sutartis naudojamų jūrų laivų naudingoji talpa yra ne didesnė kaip 75 procentai visų laivybos vieneto valdomų jūrų laivų naudingosios talpos. O pagal laivo nuomos be įgulos sutartis išnuomotų jūrų laivų, turimų nuosavybės teise, naudingoji talpa yra ne didesnė kaip 30 procentų visų laivybos vieneto valdomų jūrų laivų naudingosios talpos.
4. Laivybos vienetas teikia vadovavimo paslaugas jūrų laivams (išskyrus atvejus, kai laivai naudojami pagal frachtavimo sutartį ir kai laivai išnuomojami pagal laivo nuomos be įgulos sutartį).
5. Laivybos vieneto valdomi arba naudojami jūrų laivai atitinka Lietuvos Respublikos ir Europos Sąjungos nustatytus saugumo reikalavimus.

 


VYRIAUSIOJO BUHALTERIO DARBAI


Svarbios datos


Deklaruojame ir sumokame avansinį pelno mokestį.
Visas Buhalterio kalendorius

Rugsėjo mėn.: 21 darbo d., 9 poilsio d., 168 d. val.
Paskutinių 3 mėn. (06–08 mėn.): 64 darbo d., 509 darbo val.
2017 m. rugsėjo mėn. 10-ta darbo d. yra rugsėjo 14 d.

Metiniai
2016 ir 2017 m. darbo kalendoriai.
 

Įdomūs ir naudingi skaičiai


Palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2016 m., 2017 m. antrąjį ketvirtį šalyje didėjo atlyginimai. „Sodros“ duomenimis, vidutinės apdraustųjų visomis socialinio draudimo rūšimis (samdomų darbuotojų), dirbusių visą mėnesį, pajamos padidėjo maždaug dešimtadaliu – nuo 734 Eur 2016 m. antrąjį ketvirtį iki 805 Eur 2017 m. antrąjį ketvirtį. Pajamų padidėjimą savo algos lapeliuose turėjo pamatyti trys iš penkių (60 proc.) dirbančiųjų. Dažniau negu kiti pajamų didėjimą turėjo patirti mažiausių pajamų gavėjai – tie, kurių darbo užmokestis susietas su MMA. Tam daugiausia įtakos turėjo padaryti pernai liepą nuo 350 Eur iki 380 Eur, arba 8,6 proc., padidinta MMA. Keturi iš penkių (79 proc.) dirbančiųjų, 2016 m. antrąjį ketvirtį uždirbusių MMA ir mažiau ir tebedirbusių šiemet, turėjo pamatyti bent 5 proc. didesnius skaičius savo algos lapeliuose. Naudingų skaičių lentelė
 

Naudinga nuoroda


ES valstybių narių juridinių asmenų PVM kodų paieška
 

Priminimai buhalteriui


Nuo 2017-08-01

Nuo 2017 rugpjūčio 1 d. keičiasi valstybinio socialinio draudimo nuostatos, kurios aktualios:

• Asmenims, gaunantiems pajamas pagal autorines sutartis ir
• Asmenims, gaunantiems pajamas iš sporto ir atlikėjo veiklos.

VSD tarifų lentelė nuo 2017-08-01.


Nuo 2017-08-01

Įsigaliojo naujos redakcijos Lietuvos Respublikos darbo kodeksas. Įsigaliojus šiam kodeksui įmonės turi patvirtinti darbo tarybas, parengti atlyginimų sistemas, taip pat lygių galimybių, asmens duomenų apsaugos įmonėje ir informacinių technologijų naudojimo vidines tvarkas. Žinoma, turės būti peržiūrėtos darbo sutarčių sąlygos, lokaliniai teisės aktai ir visi papildomi susitarimai su darbuotojais.
 



MOKESČIAI

GYVENTOJŲ PAJAMŲ MOKESTIS


Pakeistos metinės pajamų mokesčio deklaracijos GPM308 formos pildymo taisyklės


2017 m. rugpjūčio 28 d. VMI išplatino savo 2017 m. rugpjūčio 25 d. pranešimą Nr. (18.16-31-1E)RM-26981, kuriuo informuoja, kad 2017 m. rugpjūčio 24 d. įsakymu Nr. VA-68 buvo pakeistos Metinės pajamų deklaracijos GPM308 formos ir jos priedų užpildymo, pateikimo bei tikslinimo taisyklės, patvirtintos 2009 m. gruodžio 15 d. VMI įsakymu Nr. VA-96 (toliau – Taisyklės). Nurodytu pakeitimu taip pat patvirtintos naujos Metinės pajamų mokesčio deklaracijos ir jos priedų formos. Plačiau / IBA / IBA
 

Keitėsi gautų pajamų ir nuo jų sumokėto pajamų mokesčio pažymos FR0594 formos (FR0595 formos) užpildymo taisyklės


2017 m. rugpjūčio 29 d. VMI išplatino savo tos pačios dienos pranešimą Nr. (18.18-31-1E)RM-27155, kuriuo informavo, kad 2017 m. rugpjūčio 25 d. VMI viršininko įsakymu Nr. VA-69 pakeistos Nuolatinio Lietuvos gyventojo gautų pajamų ir nuo jų Lietuvoje sumokėto pajamų mokesčio pažymos FR0594 formos bei nenuolatinio Lietuvos gyventojo Lietuvoje gautų pajamų ir nuo jų sumokėto pajamų mokesčio pažymos FR0595 formos pildymo bei išdavimo taisyklės, patvirtintos VMI viršininko 2004 m. balandžio 9 d. įsakymu Nr. VA-50 (toliau – Taisyklės). Plačiau / IBA / IBA
 

Pakeista neapmokestinamųjų piniginių kompensacijų dydžių nustatymo tvarka


2017 m. rugpjūčio 23 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybė priėmė nutarimą Nr. 693, kuriuo pakeitė ir nauja redakcija išdėstė savo ankstesnį 2003 m. gruodžio 2 d. nutarimą Nr. 1515 „Dėl neapmokestinamųjų piniginių kompensacijų dydžių nustatymo“. Naujoji nutarimo redakcija įsigaliojo 2017 m. rugpjūčio 30 d. Plačiau / IBA
 


PELNO MOKESTIS


Pakeistos Metinių pelno mokesčio deklaracijų PLN204, PLN204A, PLN204N ir PLN204U formų užpildymo taisyklės


2017 m. rugpjūčio 25 d. VMI išplatino savo 2017 m. rugpjūčio 24 d. pranešimą Nr. (32.42-31-1E)RM-26745, kuriuo informuoja, kad 2017 m. rugpjūčio 24 d. įsakymu Nr. VA-67 buvo pakeistos Metinių pelno mokesčio deklaracijų PLN204, PLN204A, PLN204N, PLN204U formos, patvirtintos 2007 m. VMI viršininko įsakymu Nr. VA-2. Plačiau / IBA
 

Atnaujintos Pranešimo apie pasirinkimą mokėti fiksuotą pelno mokestį rengimo ir teikimo taisyklės


2017 m. rugpjūčio 31 d. VMI viršininkas priėmė įsakymą Nr. VA-71, kuriuo pakeitė ir nauja redakcija išdėstė Pranešimo apie pasirinkimą mokėti fiksuotą pelno mokestį rengimo ir teikimo taisykles, patvirtintas VMI viršininko 2007 m. birželio 8 d. įsakymu Nr. VA-42 (toliau – Taisyklės). Naujoji Taisyklių redakcija įsigaliojo ir turi būti taikoma nuo 2017 m. rugsėjo 1 d. Plačiau / IBA
 


MOKESČIŲ ADMINISTRAVIMAS


Pakeistos mokesčio ir baudos permokos ar nepagrįstai išieškotų sumų grąžinimo taisyklės


2017 m. rugpjūčio 30 d. VMI viršininkas priėmė įsakymą Nr. VA-70, kuriuo pakeitė Mokesčio ir baudos už administracinį nusižengimą permokos (skirtumo) ar nepagrįstai išieškotų sumų grąžinimo (įskaitymo) taisykles, patvirtintas VMI viršininko 2004 m. gruodžio 7 d. įsakymu Nr. VA-186 (toliau – Taisyklės). Taisyklių pakeitimai įsigaliojo 2017 m. rugpjūčio 31 d. Plačiau / E-TAR
 


RENGINIAI BUHALTERIUI


Darbo teisės konsultacijų seminaras:
darbo sutarčių ir vidinių tvarkų revizija bei naujų reikalavimų įgyvendinimas

 

Mokesčiai, apskaita ir naujasis Darbo kodeksas. Pakeitimų įgyvendinimas 2017 – 2018 m.
AKCIJA!

 

Prekių importo ir eksporto apmokestinimo PVM aspektai. Muitinės įstatymo taikymas
 

Lektoriai: V. Mačiulaitis,
T. Bagdanskis, M. Mikalopas

Lektoriai: A. Kapitanovas,
M. Mikalopas

Lektoriai: A. Kviklys,
J. Avižienis


TEISMŲ PRAKTIKA

Palūkanų priskyrimas leidžiamiems atskaitymams


Pelno mokesčio įstatymo 11 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad apskaičiuojant Lietuvos vieneto apmokestinamąjį pelną, jeigu šis straipsnis nenustato ko kita, iš pajamų: 1) atimamos neapmokestinamosios pajamos; 2) atskaitomi leidžiami atskaitymai; 3) atskaitomi ribojamų dydžių leidžiami atskaitymai. Šio įstatymo 17 straipsnio 1 dalyje numatyta, kad leidžiami atskaitymai yra visos faktiškai patirtos įprastinės tokiai veiklai vieneto sąnaudos, būtinos vieneto pajamoms uždirbti ar vieneto ekonominei naudai gauti, jeigu šis įstatymas nenustato ko kita. Plačiau
 


INSTITUCIJŲ PRANEŠIMAI

FINANSŲ MINISTERIJA


Sausio–liepos mėnesių centrinės valdžios sektoriaus perteklius – 274,9 mln. eurų Plačiau
Lietuva turi didžiulį potencialą tapti finansinių technologijų lydere regione Plačiau

 

SODRA


„Sodros“ kalendorius: pensijų ir išmokų mokėjimas 2017 m. rugsėjį Plačiau
J. Varanauskienė: atlyginimai ne tik prisitaikė prie minimaliosios mėnesinės algos padidėjimo, bet ir augo daugiau Plačiau

 


SPAUDA

 

 

 

 

1. FM siūlo neapmokestinti iki 200 Eur vertės dovanų
2. Individuali veikla: mokesčiai ir didės, ir mažės
3. Infliacijos temperatūra kyla
4.
A. Butkevičius – prieš apribojimus verslo liudijimams

 

1. Trišalėje taryboje susipešė dėl atlyginimų viešinimo – sutarimo neatsirado
2. Premjeras: esminei mokesčių reformai reikia stiprios valdančiosios daugumos
3.
Didesnių mokesčių painiava smogs kirpėjams, turgaus prekeiviams, santechnikams ir kitiems

 

1. R. Karbauskis – apie MMA didinimą: toks noras yra ir Vyriausybės, ir Seimo
2. Mokesčių mažėjimas: „Vilniaus vandenys“ nuo spalio 1 dienos atpigins daugelį paslaugų
3.
Ž. Šilėnas. Pakilo atlyginimai? Štai jums daugiau mokesčių

 

1. Siūlo didinti baudas už mokestinius pažeidimus
2. Perspėja: jei S. Skvernelis atsisakys pažado dėl mokesčių – kentės visi
3.
Vyriausybės pasiūlymas: kitais metais 20 eurų didesnė minimalioji alga

 
 
 
 

PRAKTINIAM DARBUI

Darbo tvarkos taisyklių pavyzdinis šablonas


Vadovaudamiesi naujos redakcijos Darbo kodekso nuostatomis, naujausiais VDI išaiškinimais ir seminarų dalyvių dažniausiai užduodamais klausimais, parengėme Darbo tvarkos taisyklių pavyzdinį šabloną. Plačiau
 


Naujausi IBA klausimai–atsakymai


1. Artimiausiu metu laukiame šeimos pagausėjimo. Turėsime dvynius. Kokios trukmės tėvystės atostogų galiu prašyti ir per kokį laikotarpį turiu jomis pasinaudoti? Plačiau
2. Perkamas automobiliui dyzelinas automatinėje degalinėje. Ar pagal degalų kvitus, kuriuose nėra pirkėjo rekvizitų, bus galima priskirti dyzelino išlaidas įmonės sąnaudoms? Plačiau
3. Įmonė perka iš fizinio asmens grąžtus. Įmonė išmokas už grąžtus turi deklaruoti B klasės deklaracijoje 13 ar 70 kodu? Plačiau
4. Esame sudarę su Valstybine mokesčių inspekcija mokestinės paskolos sutartį. Kelis mėnesius turėjome sunkumų dėl apyvartinių lėšų, todėl vėlavome sumokėti pagal minėtą sutartį mokėtinas sumas. Įmonei dėl šių vėlavimų buvo priskaičiuotos papildomos padidintos palūkanos. Ar visas pagal mokestinės paskolos sutartį sumokėtas palūkanas įmonė galės priskirti leidžiamiems atskaitymams?
Plačiau
5. Planuojame su šeima grįžti į Lietuvą ir parsivežti savo santaupas grynaisiais pinigais, kurios uždirbtos oficialiuose darbuose Anglijoje. Ar privaloma deklaruoti tokių santaupų įvežimą į Lietuvą?
Plačiau

 

Elektroninis deklaravimas

VMI:


FR0600 – Pridėtinės vertės mokesčio deklaracija (atnaujinta 2017-08-01)
GPM308 – Metinė pajamų deklaracija (atnaujinta 2017-08-07)
Visos VMI formos

 SODRA:

„Sodros“ formos ir šablonai

 STD:

Statistikos departamento ataskaitų formų puslapis


IŠMOK PATS

MS Word pamokėlė Nr. 14 „Dokumentų palyginimas“


Neretai dokumentai redaguojami neįjungus pakeitimų stebėjimo funkcijos, taigi surasti, kas buvo pakeista, tampa labai sudėtinga. Jeigu pakeitimai buvo atliekami prieš tai išsaugojus dokumento kopiją, galima sutikrinti pakeistą dokumentą su originalu ir taip surasti visus padarytus pakeitimus.
Laimei, MS Word programoje įdiegta funkcija, galinti sulyginti dvi dokumentų kopijas už Jus ir pateikti visų pakeitimų ataskaitą, pradedant teksto pakeitimais ir baigiant pakoreguotais formatais ir kitais, sunkiau pastebimais pakeitimais.
Plačiau



 


COUNT LINE NAUJIENOS


Pakeitimai ir naujovės kiekvieną kartą vis didina kasdienio darbo apimtis. Todėl svarbu prisiminti daugiau nei 2000 metų gyvuojančią išmintį: mens sana in corpore sano (lot. – sveikas protas sveikame kūne). Kvalifikacijos kėlimo stovykla suderina du šiuolaikiniam buhalteriui ir finansininkui svarbius dalykus: naujausių pakeitimų apžvalgą ir sveikatos gerinimo procedūras.
Naujame Birštono SPA galėsite ne tik atsipalaiduoti ir atgauti jėgas, bet ir išmoksite tinkamai atlikti darbingumą skatinančią mankštą kartu su kineziterapeute Jolanta Butkute-Ebef. Auditorė Jurgita Navikienė supažindins Jus su naujausiais mokesčių ir apskaitos pakeitimais bei naujojo Darbo kodekso taikymo ypatumais. Lektorius prof. dr. Gintaras Černius apžvelgs finansinių ataskaitų analizės ypatumus, o psichologė, psichoterapeutė Genovaitė Petronienė patars, kaip įveikti blogą nuotaiką ir išmokti džiaugtis gyvenimu.
Pailsėję ir įgiję naujų, kasdieniame gyvenime ir darbe pritaikomų žinių, Jūs galėsite įveikti visus iššūkius!


 


AR NEPRALEIDOTE?..

Pakeistas Valstybinio socialinio draudimo įstatymas


2017 m. liepos 11 d. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė įstatymą Nr. XIII-624, kuriuo pakeitė kai kurias Valstybinio socialinio draudimo įstatymo Nr. I-1336 nuostatas. Įstatymo atnaujinimai įsigaliojo 2017 m. rugpjūčio 1 d. Plačiau / IBA
 

Atnaujintas Akcinių bendrovių įstatymas


2017 m. birželio 29 d. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė įstatymą Nr. XIII-556, kuriuo pakeitė Akcinių bendrovių įstatymą Nr. VIII-1835. Pakeitimai įsigalioja skirtingu laiku, todėl kiekvieno pakeitimo įsigaliojimo terminas nurodomas atskirai, aptariant konkretų pakeitimą. Plačiau / E-TAR
 

Atlygio sistemos elektroninis šablonas


Vadovaudamiesi naujos redakcijos Darbo kodekso nuostatomis, naujausiais VDI išaiškinimais ir seminarų dalyvių dažniausiai užduodamais klausimais, atnaujinome Atlygio sistemos šabloną. Plačiau
 


BUHALTERIO LAISVALAIKIS

Ar žinote, kad...
... Japonija – šalis, puikiai žinoma dėl savo technologinės pažangos, įspūdingos istorijos ir turtingos kultūros. Tačiau šalia viso to japonai garsėja ir kaip tauta, turinti daugybę keistų įpročių, kuriais nesiliauna stebinti vakariečių. Pasidalinsime keletu tokių įdomių tradicijų.
Neklausykit, ko jus mokė mama. Tikriausiai visiems vaikystėje buvo įkalta į galvą, kad leisti garsus valgant yra nemandagu. Tačiau Japonijoje šliurpimas, ypač valgant makaronus, laikomas gero tono ženklu ir reiškia, jog mėgaujatės maistu.
Miegojimui darbe – taip! Japonai garsėja kaip viena darbščiausių tautų visame pasaulyje. Sunku patikėti, tačiau šioje šalyje skatinamas miegojimas darbe. Tai įrodo, kad dirbate ilgas valandas ir esate atsidavę savo įmonei.
Gal arklienos? Japonai yra viena iš tautų, valgančių arklieną. Tai yra sena, šimtmečius skaičiuojanti tradicija, kuri vakariečius verčia kraipyti galvas ir atidžiai išstudijuoti restoranų patiekalų sudėtį.
Kova su piktosiomis dvasiomis. „Hadaka Matsuri“ festivalyje galima pamatyti tūkstančius nuogų japonų vyrų. Senovės išmintis byloja, kad tokiu būdu įveikiamos piktosios dvasios.
Kalėdos greitojo maisto restorane. Nors Japonijoje Kalėdos nėra oficialiai švenčiamos, tačiau šalyje paplito keista tradicija – jų metu apsilankyti greitojo maisto restorane „KFC“.

Į tualetą su specialiomis šlepetėmis. Japonai higieną perkėlė į naują lygį. Lankydamiesi vietinių gyventojų namuose nenustebkite, jei prie vonios kambario durų pamatysite specialias šlepetes. Jas reikia apsiauti įeinant į vidų ir nusiauti išėjus.
Visagaliai pardavimo automatai. Tekančios Saulės šalies gyventojai tiesiog apsėsti pardavimo automatų. Įprastai juose parduodami šokoladai, gėrimai ar traškučiai, o štai Japonijoje pardavimo automatuose galima įsigyti šviežių kiaušinių, gėlių, tualetinio popieriaus, skėčių, dešrainių ar ryžių.
Nemirtingieji. Japonija turi daugiausia 100 metų sulaukusių žmonių tarp visų planetos valstybių. Šiuo metu šalyje priskaičiuojama daugiau nei 60 tūkst. šimtamečių ir šis skaičius kasmet auga. Tiesa, tuo nėra labai patenkinta vietinė valdžia, kuriai senolių išlaikymas brangiai kainuoja.


 


Posakis
„Miegančioji gražuolė todėl ir buvo graži, kad daug miegojo, o ne arė darbe dieną naktį.“


Anekdotas
Idealus rytas: prabudau, pasirąžiau, nusišypsojau, apsiverčiau ir… užsnūdau!
 





Visus šiame naujienlaiškyje paminėtus teisės aktus Jūs galite rasti
IBA.
IBA informacija prieinama tik registruotiems vartotojams.
Gerbiamas prenumeratoriau, Jūs gavote šį naujienlaiškį, nes jį esate užsiprenumeravęs kaip IBA vartotojas.