Mokesčių bei teisės aktų aktualių pakeitimų apžvalga; Aktualiausios buhalterijos naujienos; Praktiniam darbui skirtos lentelės, schemos, analizės; MS Word 2013 pamokėlė
IBA Naujienlaiškis Nr. 05 (355)

 


Norėtųsi įžangą pradėti nuo to, kad pagaliau situacija dėl naujojo Darbo kodekso tampa aiškesnė, tačiau... Nors praeitą savaitę žiniasklaidoje ir mirgėjo pranešimai apie tai, kad trišalė taryba aktyviai diskutuoja ir sprendžia jau paskutinius nesutarimus, vis dėlto galutinai dėl visų punktų susitarti taip ir nepavyko. Negana to, kad susiklosčiusi situacija neleidžia bent minimaliai pasiruošti šio itin svarbaus teisės akto įgyvendinimui, ekonomistai perspėja, kad, dar kartą atidėjus Darbo kodekso įsigaliojimą, galime sulaukti ir mokesčių didinimo. O apie mokesčių reformą jau prakalbo ir naujoji valdžia – planuojama didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį, apmokestinti automobilius, griežtinti mokesčių administravimą... Tačiau kol nėra realių veiksmų, geriau kalbėti apie malonius dalykus. O visada malonu yra gauti nuolaidą. Tik šio naujienlaiškio skaitytojus kviečiame dalyvauti loterijoje, kurios metu galėsite laimėti nuolaidą įsigyti Apskaitos politikos rengimo programą, kuri pravers visiems, norintiems sutaupyti laiko. Kaip teigė viena buhalterė, naudojantis Apskaitos politikos programa nekilo jokių „kūrybinių kančių“. O kad kančių nekiltų rengiant finansines ataskaitas už 2016 m. ir taikant naujausius 2017 m. pakeitimus, kviečiame pasiklausyti ekspertų rekomendacijų. Paskubėkite, nes tik iki kovo 15 d. registruojantis į seminarą ir apmokant sąskaitą taikoma 15 Eur nuolaida.

Kitą kartą susitiksime 2017 m. kovo 27 d.


ĮDOMIAUSIA LEIDINYJE


• FR0471 formos užpildymo taisyklių pakeitimai
• Pakeistos važtaraščių duomenų teikimo taisyklės
• MS Word 2013 pamokėlė
• Socialinio draudimo įmokų skaičiavimas nuo savarankiškai dirbančių asmenų pajamų

 
 

DĖMESIO! Nuorodų žymėjimas naujienlaiškyje:
Žaliai žymima informacija prieinama visiems naujienlaiškio gavėjams: Plačiau
Oranžine spalva žymima papildoma informacija prieinama tik IBA prenumeratoriams: IBA


AKTUALŪS PATARIMAI

Avansinis akcizas


Apmokestinamojo prekių sandėlio savininkui ar registruotam gavėjui atsiranda pareiga mokėti avansinę akcizų sumą, jeigu per paskutinius 3 mokestinius laikotarpius (mėnesius) iš eilės mokėtina akcizų suma viršijo 15 000 eurų. Kitą mėnesį toks asmuo turėtų mokėti avansinę akcizų sumą. Šią sumą reikia sumokėti iki einamojo mokestinio laikotarpio (mėnesio) 15 dienos ir ji lygi 1/3 vidutinės per pastaruosius 3 mėnesius į biudžetą mokamos akcizų sumos.
 

Reikalavimai nekonkuravimo susitarimui


Neretai darbdaviui apmokius darbuotoją dirbti konkretų darbą, pastarasis išeina dirbti į konkuruojančią įmonę. Darbdavys gali apsaugoti savo interesus ir tam tikrą laiką drausti buvusiam darbuotojui dirbti konkurentams (ar pačiam pradėti konkuruojantį verslą). Tokiu atveju tarp darbuotojo ir darbdavio sudaroma civilinė (net jeigu ji įtraukta į darbo sutartį) sutartis dėl nekonkuravimo. Tam, kad nekonkuravimo sutartis galiotų, ji turi atitikti šias sąlygas:

1. Nekonkuravimo susitarimą galima sudaryti tik su tais darbuotojais, kurie darbo pas darbdavį metu sužinojo tokią informaciją, kurios panaudojimas išėjus iš darbo galėtų buvusiam darbdaviui pakenkti.

2. Tokiame susitarime turi būti aiškiai apibrėžta, kas bus laikoma konkuruojančiais veiksmais. Darbuotojas turi aiškiai suprasti, kokios veiklos išėjęs iš darbo jis negalės imtis.

3. Sutarties galiojimo teritorija turi būti tinkamai apibrėžta. Pavyzdžiui, jeigu darbdavys savo veiklą vykdo tik Vilniaus apskrityje, išėjęs iš darbo darbuotojas analogiška veikla negalės užsiimti tik Vilniaus apskrityje. Visose kitose apskrityse jis galėtų vykdyti bet kokią veiklą ir tai nebus laikoma konkuravimu.

4. Turi būti numatytas susitarimo galiojimo terminas, kuris negali būti ilgesnis kaip 2 metai.

5. Labai svarbu tai, kad nekonkuravimas visais atvejais turi būti atlyginamas. Darbdavys privalo įsipareigoti buvusiam darbuotojui visą nekonkuravimo laikotarpį mokėti tam tikro dydžio kompensaciją. Kompensacijos dydis kol kas nėra niekur įtvirtintas, tačiau jis paprastai siejamas su buvusiu darbuotojo darbo užmokesčiu. Pavyzdžiui, naujasis liepos mėnesį įsigaliosiantis Darbo kodeksas numato, kad ši kompensacija negalėtų būti mažesnė kaip 40 proc. darbo santykių pabaigos metu buvusio darbuotojo darbo užmokesčio.

 

Subsidijos karo prievolininkų darbo užmokesčiui


Šios subsidijos skiriamos darbdaviams, įdarbinusiems karo prievolininkus, atlikusius nuolatinę privalomąją karo tarnybą, taip pat tiems darbdaviams, pas kuriuos grįžo dirbti nuolatinę privalomąją karo tarnybą atlikę karo prievolininkai. Karo prievolininkas turi būti įdarbintas arba grįžti dirbti per 3 mėnesius nuo nuolatinės privalomosios karo tarnybos atlikimo datos. Pasibaigus pirmajam tokio asmens įdarbinimo mėnesiui, darbdavys per 5 darbo dienas turėtų kreiptis į teritorinę darbo biržą ir jai pateikti:

- Prašymą gauti subsidiją,
- Darbo sutarties kopiją;
- Pažymą apie įdarbinto asmens praėjusį mėnesį faktiškai dirbtą laiką ir išmokėtą jam darbo užmokestį.


Darbdaviui iš dalies kompensuojama Jūsų darbo sutartyje nurodyto darbo užmokesčio ir nuo šio darbo užmokesčio apskaičiuotų draudėjo privalomojo valstybinio socialinio draudimo įmokų suma.

Subsidijos dydis negali viršyti 1,5 Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintos minimaliosios mėnesinės algos dydžių.

Subsidija nuo įdarbinimo arba sugrįžimo į darbą dienos mokama 6 mėnesius.

 



VYRIAUSIOJO BUHALTERIO DARBAI


Svarbios datos


Deklaruojame ir mokame avansinį pelno mokestį.
Visas Buhalterio kalendorius

Kovo mėn.: 23 darbo d., 7 poilsio d., 183 d. val.
Paskutinių 3 mėn. (12–02 mėn.): 62 darbo d., 494 darbo val.
2017 m. kovo mėn. 10-ta darbo d. yra kovo 14 d.

Metiniai
2016 ir 2017 m. darbo kalendoriai.
 

Įdomūs ir naudingi skaičiai


Nuo 2017 m. kovo 1 d. įgyvendinant ES teisės aktų reikalavimus, cigaretėms specifinis akcizų tarifas didėja apie 10,5 proc., minimalus akcizų tarifas – apie 6 proc. iki 90 eurų už 1000 cigarečių. Cigarams ir cigarilėms akcizų tarifai didėja apie 12 proc. iki 33 eurų už kilogramą. Dėl mokestinių pakeitimų cigarečių pakelis vidutiniškai pabrangtų apie 16 euro centų (pigiausios cigaretės – apie 12 euro centų), cigarilių pakelis – apie 14 euro centų, tačiau galutiniai kainų pokyčiai priklausys nuo gamintojų, didmenininkų ir mažmenininkų kainodaros sprendimų.
Planuojama, jog dėl padidintų akcizų tarifų tabako gaminiams valstybės biudžetas 2017 metais turėtų gauti apie 23 mln. eurų papildomų pajamų.
Naudingų skaičių lentelė

 

Naudinga nuoroda


„Sodra“ paskelbė darbdavių mokamų vidutinių darbo užmokesčių duomenis.
 

Priminimai buhalteriui


Nuo 2017-05-01

Įsigalioja Smulkiojo ir vidutinio verslo plėtros įstatymas, kuris nustato naujas, didesnes ribas, kas laikoma labai maža, maža ir vidutine įmonėmis, šio įstatymo taikymo tikslais. Įstatymas nustato smulkiojo ir vidutinio verslo subjektams taikomas valstybės paramos formas, Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos statusą ir funkcijas.

Nuo 2017-03-01

Įsigalioja naujos redakcijos Audito įstatymas. Šiame įstatyme atnaujintos sąvokos, išplėsta viešojo intereso įmonių sąvoka, pakeisti auditoriaus pažymėjimo išdavimo reikalavimai. Praplėsti finansinių ataskaitų audito tikslai ir apimtys, daugiau dėmesio skiriama paruošto metinio pranešimo auditui. Sugriežtinti reikalavimai kandidatams į atliktų auditų kontrolieriaus pareigas.
 


MOKESČIAI

PRIDĖTINĖS VERTĖS MOKESTIS


Pakeistos prašymų grąžinti užsienio apmokestinamiesiems asmenims jų sumokėtą PVM pateikimo taisyklės


2017 m. sausio 16 d. Lietuvos Respublikos finansų ministras priėmė įsakymą Nr. 1K-23, kuriuo pakeitė Prašymų grąžinti už Europos Sąjungos teritorijos ribų įsikūrusiems apmokestinamiesiems asmenims jų Lietuvos Respublikoje sumokėtą PVM pateikimo ir nagrinėjimo bei PVM grąžinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos finansų ministro 2002 m. birželio 21 d. įsakymu Nr. 189 (2012 m. balandžio 3 d. įsakymo Nr. 1K-129 redakcija) (toliau – Taisyklės). Pakeitimas įsigalios 2018 m. sausio 1 d. Plačiau / IBA
 


GYVENTOJŲ PAJAMŲ MOKESTIS


Pakeistos pažymos FR0471 formos užpildymo taisyklės


2017 m. kovo 1 d. VMI viršininkas priėmė įsakymą Nr. VA-22, kuriuo pakeitė Gyventojams išmokėtų išmokų, pagal mokesčio mokėjimo tvarką priskiriamų B klasės pajamoms, pažymos FR0471 formos užpildymo ir pateikimo taisyklių, patvirtintų Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko 2003 m. rugpjūčio 29 d. įsakymu Nr. V-238, (toliau – Taisyklės) 1 priedą „Pajamų rūšių kodų sąrašas“. Atnaujinimas įsigaliojo 2017 m. kovo 3 d. Plačiau / IBA
 



MOKESČIŲ ADMINISTRAVIMAS


Pakeistos važtaraščių duomenų teikimo taisyklės


2017 m. vasario 28 d. VMI viršininkas priėmė įsakymą Nr. VA-21, kuriuo pakeitė Važtaraščių ir kitų krovinių gabenimo dokumentų duomenų teikimo Valstybinei mokesčių inspekcijai taisykles, patvirtintas Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko 2016 m. balandžio 1 d. įsakymu Nr. VA-36 (toliau – Taisyklės). Naujieji Taisyklių pakeitimai įsigaliojo 2017 m. kovo 2 d. Plačiau / IBA
 


RENGINIAI BUHALTERIUI


Darbo užmokesčio apskaičiavimas, suminė darbo laiko apskaita ir komandiruočių reglamentavimas
2017 m.

 

Ekspertų rekomendacijos rengiant 2016 m. finansines ataskaitas ir taikant naujausius 2017 m. pakeitimus: nauji reikalavimai, ataskaitos, apskaita
Akcija!

 

Užsienio juridinių asmenų - filialų, atstovybių, padalinių - veiklos Lietuvoje apskaita, atskaitomybė ir apmokestinimas
 

Lektorė: J. Navikienė

Lektoriai: A. Kapitanovas,
R. Budrionytė

Lektorė: J. Navikienė


SODRA

Šalpos pensijų ir tikslinių kompensacijų skyrimo ir mokėjimo nuostatų pakeitimo apžvalga


2017 m. kovo 1 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybė priėmė nutarimą „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004 m. kovo 29 d. nutarimo Nr. 346 „Dėl valstybinių šalpos išmokų skyrimo ir mokėjimo nuostatų patvirtinimo“ pakeitimo“ ir šį dokumentą išdėstė nauja redakcija. Aptariamo teisės akto pakeitimo tikslas – suderinti šalpos išmokų ir tikslinių kompensacijų skyrimo ir mokėjimo nuostatas su nuo 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojusiais naujais įstatymais – Šalpos pensijų įstatymu ir Tikslinių kompensacijų įstatymu (įvertinant pakeitimus nuo 2017 m. balandžio 1 d.). Plačiau / E-TAR
 

Valstybinių socialinio draudimo pensijų skyrimo ir mokėjimo nuostatų pakeitimo apžvalga


2017 m. kovo 1 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybė priėmė nutarimą „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1994 m. lapkričio 18 d. nutarimo Nr. 1156 „Dėl valstybinių socialinio draudimo pensijų skyrimo ir mokėjimo nuostatų patvirtinimo“ pakeitimo“, o jis įsigaliojo šių metų kovo 4 d. Plačiau / E-TAR
 


DARBO SANTYKIAI
 

Lietuvos Respublikos valstybinės darbo inspekcijos darbo inspektorių dalyvavimo statybos užbaigimo procedūroje tvarkos aprašo pakeitimo apžvalga


2017 m. kovo 2 d. Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius priėmė įsakymą „Dėl Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus 2014 m. sausio 13 d. įsakymo Nr. v-25 „Dėl Lietuvos Respublikos valstybinės darbo inspekcijos darbo inspektorių dalyvavimo statybos užbaigimo procedūroje tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo“. Šiuo teisės aktu buvo patvirtintas Lietuvos Respublikos valstybinės darbo inspekcijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos darbo inspektorių dalyvavimo statybos užbaigimo procedūroje tvarkos aprašas (toliau – Aprašas). Plačiau / E-TAR
 


TEISMŲ PRAKTIKA

Dienpinigių ir kitų komandiruotės išlaidų sumokėjimas


Darbdavys pateikė ieškinį, kuriuo prašė panaikinti Lietuvos Respublikos valstybinės darbo inspekcijos Šiaulių skyriaus darbo ginčų komisijos (toliau – Komisija) sprendimo dalį, kuria atsakovui priteista nesumokėti dienpinigiai ir komandiruočių išlaidos, bei dalį, kuria priteistas vidutinis darbo užmokestis už uždelstą atsiskaityti laiką, atmesti darbuotojo reikalavimą išieškoti su darbo santykiais susijusias išmokas. Plačiau
 


INSTITUCIJŲ PRANEŠIMAI

VALSTYBINĖ MOKESČIŲ INSPEKCIJA


VMI tyrimas: plastiko gamykla už lėktuvų nuomą atseikėjo milijoną, tačiau įrodymų išlaidoms pagrįsti pritrūko Plačiau
 

FINANSŲ MINISTERIJA


Delsiančius laiku sumokėti rinkliavas savivaldybės drausmins griežčiau Plačiau
Pertvarkos – visuomenės gerovei ir ūkio augimui Plačiau
ES investicijos – daugiabučių namų modernizavimui, vandens kokybės gerinimui, socialinei pagalbai Plačiau
Centrinės valdžios perteklius sausį – 230,9 mln. eurų
Plačiau

 

SODRA


Konsultuoja specialistai: ką apie ligos išmoką turi žinoti vykdantieji individualią veiklą? Plačiau
„Sodra“ pradėjo skelbti vidutinio darbo užmokesčio duomenis
Plačiau

 


SPAUDA

 

 

 

 

1. Akcinių bendrovių įstatinis kapitalas galės būti mažesnis
2. Kapitalo fondams planuoja 0 % pelno mokestį
3. Finansinių ataskaitų liūnas
4.
FM keičia kryptį dėl honorarų iš užsienio apmokestinimo

 

1. Pensijos be ribų: valdžia žada panaikinti išmokų lubas
2. Galutiniame Vyriausybės programos priemonių plane nebeliko solidarumo mokesčio
3.
Finansų ministras ramina: papildomų mokesčių šįmet nebus

 

1. Kitą savaitę – kasmetė VMI deklaracijų procedūra. Kam pasiruošti?
2. Šapoka įvardijo didžiausias mokestines landas, tačiau kurias naikins, dar neatskleidžia
3.
„Swedbank“ Lietuvoje vadovė: ką nutyli paviešinti atlyginimų vidurkiai?

 

1. S. Skvernelis paaiškino, kaip keisis kasmetinių atostogų dienų skaičius
2. Sudaromos lengvesnės sąlygos darbuotojams suteikti bendrovės akcijų
3.
Vyriausybė nepritarė naujai mokesčių lengvatai

 
 
 
 

PRAKTINIAM DARBUI

Socialinio draudimo įmokų skaičiavimas nuo savarankiškai dirbančių asmenų pajamų


Nuo 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojo naujos redakcijos Valstybinio socialinio draudimo įstatymas, pakeitęs socialinio draudimo įmokų bazę ir tarifus. Šioje lentelėje pateikiame susistemintą informaciją apie savarankiškai dirbančių asmenų pajamų apmokestinimą socialinio draudimo įmokomis. Plačiau
 

Naujausi IBA klausimai–atsakymai


1. Išregistravus individualią įmonę, paaiškėjo, kad įmonė permokėjo privalomojo sveikatos draudimo įmokų. Ar privalomojo sveikatos draudimo įmokų permoka gali būti grąžinta individualios įmonės savininkui? Plačiau
2. Kieno duomenis draudėjas turi nurodyti 13-SD pranešime, jeigu autorinis atlygis išmokamas autoriui mirus? Plačiau
3. Notaras 2017 m. sudarė III pakopos pensijų fondo sutartį ir moka pagal sutartį nustatytas įmokas. Ar notaras šias įmokas gali priskirti savo vykdomos individualios veiklos leidžiamiems atskaitymams? Plačiau
4. Kaip užtikrinti elektroninių PVM sąskaitos faktūrų autentiškumą?
Plačiau
5. Fizinis asmuo yra dviejų įmonių, PVM mokėtojų, akcininkas ir kaip fizinis asmuo nuomoja prekės ženklo licenciją. Ar šis fizinis asmuo turi registruotis PVM mokėtoju kaip fizinis asmuo?
Plačiau

 

Elektroninis deklaravimas

VMI:


FR0630 – Akcizų deklaracija (atnaujinta 2017-03-03)
FR0630A – Neregistruoto prekybininko, kito asmens akcizų deklaracija (atnaujinta 2017-03-01)
Visos VMI
formos

 SODRA:

„Sodros“ formos ir šablonai

 STD:

Statistikos departamento ataskaitų formų puslapis


IŠMOK PATS

MS Word 2013 pamokėlė Nr. 10 „Lapų parametrų keitimas“


MS Word teksto redagavimo programoje paruošti dokumentai gali būti spausdinami labai įvairiais formatais. Įprastai tekstas rašomas į A4 formato lapus, paliekant nustatyto dydžio paraštes. Šioje MS Word pamokėlėje aptarsime įrankius, reikalingus norint paruošti dokumentą spausdinimui. Plačiau


 


COUNT LINE NAUJIENOS


Kaip ir rašėme įžangoje, tik šio naujienlaiškio skaitytojus kviečiame dalyvauti loterijoje ir laimėti nuolaidą įsigyti Apskaitos politikos rengimo programą.

Loteriją galite rasti www.countline.lt/loto/.

Pasinaudokite puikia galimybe ir galėsite susikurti individualią savo įmonės Apskaitos politiką lengvai ir greitai.

Apskaitos politika bus parengta pagal naujausius Verslo apskaitos standartų reikalavimus. Ją sudarys:
– Individuali įmonės Apskaitos politika – 23 apskaitos metodikų rinkinys, kurio apimtis nuo 100 iki 200 puslapių (priklauso nuo įmonės veiklos);
– Visi būtini ir su Apskaitos politika susiję priedai;
– Individualios finansinių ataskaitų formos.

Kiti internetinės programos privalumai:
– Programos nereikia instaliuoti ir atnaujinti, pradėti kurti Apskaitos politiką galėsite be IT specialistų pagalbos;
– Programa pasiekiama iš bet kurio kompiuterio, kuriame yra internetas;
– Jūsų darbas visuomet išsaugomas, net jei sutriktų interneto ryšys;
– Neprarasite informacijos net sugedus ar pakeitus kompiuterį;
– Pasikeitus Verslo apskaitos standartams, programos atnaujinti nereikės – Jums tereikės atsakyti į naujai pateiktus programos klausimus.

Daugiau informacijos apie programą – www.apskaitospolitika.lt.
 


BUHALTERIO LAISVALAIKIS

Ar žinote, kad...
... Prekių vežimėliai parduotuvėse atsirado tikrai ne dėl pirkėjų patogumo. Visą gyvenimą prekybos srityje dirbęs amerikietis Sylvanas Goldmanas savo parduotuvių lankytojams buvo sudaręs sąlygas naudotis prekių krepšiais. Pagrindinė problema buvo ta, kad į juos tilpo ne tiek daug prekių, kiek prekybininkams jų norėjosi parduoti. Siekdamas, kad pirkėjai įsigytų kuo daugiau, S. Goldmanas sumanė prekių vežimėlį.
Vieną vakarą, spoksodamas į sulankstomą medinę kėdę biure, jis sugalvojo, kaip turi atrodyti naujasis prekių vežimėlis. Netrukus savo idėją jis papasakojo mechanikui, ir šis pagamino prototipą: paprastą metalo rėmą ant ratukų su dviem prekių krepšiais. Krepšius patogumo dėlei buvo galima sudėti vienas į kitą.
Vieną vakarą, spoksodamas į sulankstomą medinę kėdę biure, jis sugalvojo, kaip turi atrodyti naujasis prekių vežimėlis.


 

Netrukus savo idėją jis papasakojo mechanikui, ir šis pagamino prototipą: paprastą metalo rėmą ant ratukų su dviem prekių krepšiais. Krepšius patogumo dėlei buvo galima sudėti vienas į kitą.
Deja, pirkėjų ši naujovė nesudomino. Moterims jis pasirodė nepatraukus, vyrai teigė galintys prekes pasinešti patys, o vyresnio amžiaus pirkėjai baiminosi pasirodyti silpni, naudodamiesi tokiu vežimėliu. Sumanusis prekybininkas S. Goldmanas netrukus išsprendė šią problemą, pasamdęs įvairaus amžiaus vyrų ir moterų, kad šie po prekybos centrą stumdytų naująjį išradimą. Netrukus prekių vežimėlis išpopuliarėjo ir tapo įprastu prekybos centro lankytojų pagalbininku.

 


Posakis
„Jei tau žalia akyse, dar nereiškia, kad atėjo pavasaris.“ [Lietuvių liaudies išmintis]


Anekdotas
Dabar svarbiausia, kad ir kovas suprastų, kad jis yra pavasaris.
 



Visus šiame naujienlaiškyje paminėtus teisės aktus Jūs galite rasti IBA.
IBA informacija prieinama tik registruotiems vartotojams.
Gerbiamas prenumeratoriau, Jūs gavote šį naujienlaiškį, nes jį esate užsiprenumeravęs kaip IBA vartotojas.